Chtěli byste vědět, jaká je tradiční srílanská kuchyně? Co vás čeká, když se rozhodnete Srí Lanku navštívit? Pojďte s námi alespoň virtuálně ochutnat to nejtradičnější jídlo této krásné země.

RICE AND CURRY aneb když RÝŽE A KARI není tak úplně rýže a KARI

Kari totiž na Srí Lance neoznačuje to žluté koření, které tak nazýváme u nás v Čechách. Rice and Curry, tak se na Srí Lance nazývá pokrm z masa, ryb a nejrůznější sezónní zeleniny. Lokální cena celého pokrmu u nás v okolí se pohybuje okolo 200 rupií za porci (zhruba 26 korun).Hodně oblíbenou přílohou kromě rýže je také Papadam. Jedná se o tenkou křupavou placku, většinou z čočkové mouky nebo jiných luštěnin.

Připravte se na to, že pokud zavítáte do nějakého opravdu lokálního podniku, kde se stravují místní, rice and curry bude hodně pálivé. A i když poprosíte o méně pálivou verzi a bude vám vyhověno, stejně to bude pořád pálivé 🙂 Taková je prostě Srí Lanka. Hodně ostrá. Dnes už jsou ale všude na Srí Lance restaurace pro turisty, které jsou přizpůsobené našim evropským chutím. Tam se naopak může stát i to, že jídlo nebude pálit vůbec.

Srílančani jsou schopni tento pokrm jíst celoročně každý den k obědu. A my už vlastně taky 🙂 Rice and curry totiž dokáže být pokaždé jiné. Záleží, kde zrovna jste, do jakého bistra nebo restaurace zrovna zamíříte. A to je na tom to úžasné. Za běžnou dovolenou nemáte šanci se ho přejíst. Užijte si opravdovou Srí Lanku v každém soustu.

kari01
kari02
kuchtik

HOPPERS, STRING HOPPER A ROTI

Pokud se vám omrzí rýže, můžete ji vyměnit za smažené nudle nebo Kottu. Kottu se podává až večer a jedná se o placku se zeleninou, která je rozsekaná na kousíčky. Podle vašeho přání může být i s kuřecím masem. Na Srí Lance se ale připravte na to, že kuřecí maso se zde seká na kousíčky i s kostmi.

Mezi další unikátní srílanské jídlo patří Hoppers, které se běžně konzumují k snídani nebo večeři. Jsou vyráběné z rýžovo-kokosového těsta a jsou to vlastně takové hodně tenoučké placky ve tvaru misky. Podávají se buď samotné nebo s vejcem nebo třeba s marmeládou. Já jim úplně propadla. Za mě top sváča! 🙂

String Hopper mají podobný název, ale Hoppers se vůbec nepodobají. Jsou to tenké nudle z rýžové mouky, které se nejčastěji snídají s omáčkou z červené čočky.

Další hodně oblíbená placka na mnoho způsobů je Roti. Je podávána nasladko i naslano. Může to být obyčejná chlebová placka z pšeničné mouky. Vychutnat si ji můžete plněnou ovocem, nebo na milion dalších způsobů. My ji máme nejraději nasladko.

Springhoppers
String Hopper
Egghoppers
Hoppers
ROTI
Roti
kottu
Kottu

Pro Srí Lanku je typická i vařená kukuřice, kterou místní nabízejí podél silnic. Nejčastěji kousek od městečka Weligama, v Gurubebila. Nesmíme zapomenout také na malé pojízdné stánky, které jsou opravdu skoro všude. Podává se v nich nejrůznější smažené jídlo, jako třeba slané koblížky, nejrůznější rolky, cizrna a další rychlovky.

 

A ještě jedna perlička. Místní jedí většinou pravou rukou. Jedná se o tradiční způsob stravování na Srí Lance. Levá ruka je prostě pro Srílančany nečistá. A hlavně jim přijde používání příboru naprosto zbytečné. Určitě to také vyzkoušejte. My se u toho skvěle nasmáli. Budete mít zážitek a zase se trochu víc ponoříte do tradic Srí Lanky.

kukurice

OSLAĎTE SI ŽIVOT

I na Srí Lance se dá mlsat, jako skoro na celém světě. Mezi tradiční srílanská jídla patří palačinky plněné strouhaným kokosem a kitulovým sirupem, který se získává z květu kitulové palmy. Další klasika je Curd. Jogurt z buvolího mléka, který si místní vychutnávají většinou s medem.

Srílančani sladkému jídlu ale moc neholdují. Za to ale milují černý čaj, který si strašně moc osladí. Nejsou výjimkou 3 vrchovaté lžičky cukru na malý hrneček. A zajímavé také je, že v pekárně si Srílančani raději koupí párek v rohlíku než sladký muffin. To my s Péťou to máme naopak 🙂

CO PÍT V ZEMI CEJLONSKÉHO ČAJE?

Srí Lanka je samozřejmě země čaje, který se tu pěstuje. Kdo by neznal cejlonský čaj. Skoro každý si ho dává ráno k snídani i u nás v Čechách, jen si ho třeba se Srí Lankou ani nespojíte. Tady na Srí Lance se černý čaj podává hodně silný a velmi sladký. Pokud si ho budete dávat někde venku, musíte prodejce rychle zarazit, než vám ho pořádně osladí.

Samozřejmě se tu všude nabízí i mezinárodní Coca Cola, Fanta, Sprite a v nabídce jsou i srílanské limonády, které stojí za to ochutnat. Místní obyvatelé mají nejvíce v oblibě zázvorovou limonádu, tzv. Ginger Beer. Buďte v klidu, název sice odkazuje na zázvorové pivo, ale tenhle nápoj je nealkoholický a s pivem má společný pouze název. Gigner beer tu má velmi silnou chuť a se zázvorovou limonádou z Čech se to rozhodně nedá srovnávat.

Pro nás jezdnoznačně to nejlepší pití co, si zde člověk může dát je typický tropický nápoj kokosový ořech 🙂 ten milujeme a roste nám přímo za okny našeho domku…takže se máte u nás na co těšit 🙂

kokos2
limetka

MOŘE JÍDEL, MOŘE CHUTÍ

Srí Lanka je kolem dokola obklopena oceánem, takže si tady přijdou na své i milovníci ryb a mořských plodů. Kde jinde si dát čerstvou, právě ulovenou rybu. S čerstvostí je to tu skvělé také u všech místních druhů ovoce. Na to nesmíme zapomenout. Všechno je tak nějak výraznější než u nás. Určitě si ho zamilujete! Ale o tom příště.

 

Dnes už Srí Lanka není konec světa, kde byste nenašli nic evropského. Dnes už je všude spousta restaurací, kde se nabízí klasická evropská jídla. Třeba i burgery, tortilly, pizzy, burritos, těstoviny nebo polévky. Vlastně tu najdete úplně všechno! Nemusíte se bát. Pokud by vám srílanská strava z nějakého důvodu nechutnala, což moc neočekáváme, najdete si prostě a jednoduše něco jiného. Srí Lanka je zemí mnoha chutí a nejlepší je ochutnat tu úplně všechno. Ať si užijete exotiku se vším všudy. Tak dobrou chuť!

A na našem INSTAGRAMU v kolečku „Jíme“ najdete plno ukázek jídel a dobrot ze Srí Lanky!

řekni to i ostatním
Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest 0