TRADIČNÍ JÍDLO NA SRÍ LANCE

zelenina

Chtěli byste vědět, jaká je tradiční srílanská kuchyně? Co vás čeká, když se rozhodnete Srí Lanku navštívit? Pojďte s námi alespoň virtuálně ochutnat to nejtradičnější jídlo této krásné země.

RICE AND CURRY aneb když RÝŽE A KARI není tak úplně rýže a KARI

Kari totiž na Srí Lance neoznačuje to žluté koření, které tak nazýváme u nás v Čechách. Rice and Curry, tak se na Srí Lance nazývá pokrm z masa, ryb a nejrůznější sezónní zeleniny. Lokální cena celého pokrmu u nás v okolí se pohybuje okolo 200 rupií za porci (zhruba 26 korun). Hodně oblíbenou přílohou kromě rýže je také Papadam. Jedná se o tenkou křupavou placku, většinou z čočkové mouky nebo jiných luštěnin.

 

Připravte se na to, že pokud zavítáte do nějakého opravdu lokálního podniku, kde se stravují místní, rice and curry bude hodně pálivé. A i když poprosíte o méně pálivou verzi a bude vám vyhověno, stejně to bude pořád pálivé 🙂 Taková je prostě Srí Lanka. Hodně ostrá. Dnes už jsou ale všude na Srí Lance restaurace pro turisty, které jsou přizpůsobené našim evropským chutím. Tam se naopak může stát i to, že jídlo nebude pálit vůbec.

 

Srílančani jsou schopni tento pokrm jíst celoročně každý den k obědu. A my už vlastně taky 🙂 Rice and curry totiž dokáže být pokaždé jiné. Záleží, kde zrovna jste, do jakého bistra nebo restaurace zrovna zamíříte. A to je na tom to úžasné. Za běžnou dovolenou nemáte šanci se ho přejíst. Užijte si opravdovou Srí Lanku v každém soustu.

[dt_fancy_image image_id=“1165″ width=“450″ height=“450″ border_radius=“1px“ image_decoration=“shadow“ shadow_blur_radius=“2px“ shadow_spread=“2px“ shadow_color=“rgba(214,214,214,0.6)“]
[dt_fancy_image image_id=“1167″ width=“450″ height=“450″ border_radius=“1px“ image_decoration=“shadow“ shadow_blur_radius=“2px“ shadow_spread=“2px“ shadow_color=“rgba(214,214,214,0.6)“]
[dt_fancy_image image_id=“1169″ width=“700″ height=“380″ border_radius=“1px“ image_decoration=“shadow“ shadow_blur_radius=“2px“ shadow_spread=“2px“ shadow_color=“rgba(214,214,214,0.6)“]

HOPPERS, STRING HOPPER A ROTI

Pokud se vám omrzí rýže, můžete ji vyměnit za smažené nudle nebo Kottu. Kottu se podává až večer a jedná se o placku se zeleninou, která je rozsekaná na kousíčky. Podle vašeho přání může být i s kuřecím masem. Na Srí Lance se ale připravte na to, že kuřecí maso se zde seká na kousíčky i s kostmi.

 

Mezi další unikátní srílanské jídlo patří Hoppers, které se běžně konzumují k snídani nebo večeři. Jsou vyráběné z rýžovo-kokosového těsta a jsou to vlastně takové hodně tenoučké placky ve tvaru misky. Podávají se buď samotné nebo s vejcem nebo třeba s marmeládou. Já jim úplně propadla. Za mě top sváča! 🙂

 

String Hopper mají podobný název, ale Hoppers se vůbec nepodobají. Jsou to tenké nudle z rýžové mouky, které se nejčastěji snídají s omáčkou z červené čočky.

 

Další hodně oblíbená placka na mnoho způsobů je Roti. Je podávána nasladko i naslano. Může to být obyčejná chlebová placka z pšeničné mouky. Vychutnat si ji můžete plněnou ovocem, nebo na milion dalších způsobů. My ji máme nejraději nasladko.

[dt_fancy_image image_id=“1163″ width=“450″ height=“450″ border_radius=“1px“ image_decoration=“shadow“ shadow_blur_radius=“2px“ shadow_spread=“2px“ shadow_color=“rgba(214,214,214,0.6)“]

Hoppers

[dt_fancy_image image_id=“1173″ width=“450″ height=“450″ border_radius=“1px“ image_decoration=“shadow“ shadow_blur_radius=“2px“ shadow_spread=“2px“ shadow_color=“rgba(214,214,214,0.6)“]

String Hopper

[dt_fancy_image image_id=“1171″ width=“450″ height=“450″ border_radius=“1px“ image_decoration=“shadow“ shadow_blur_radius=“2px“ shadow_spread=“2px“ shadow_color=“rgba(214,214,214,0.6)“]

Roti

[dt_fancy_image image_id=“1180″ width=“700″ height=“380″ border_radius=“1px“ image_decoration=“shadow“ shadow_blur_radius=“2px“ shadow_spread=“2px“ shadow_color=“rgba(214,214,214,0.6)“]

Kottu

Pro Srí Lanku je typická i vařená kukuřice, kterou místní nabízejí podél silnic. Nejčastěji kousek od městečka Weligama, v Gurubebila. Nesmíme zapomenout také na malé pojízdné stánky, které jsou opravdu skoro všude. Podává se v nich nejrůznější smažené jídlo, jako třeba slané koblížky, nejrůznější rolky, cizrna a další rychlovky.

 

A ještě jedna perlička. Místní jedí většinou pravou rukou. Jedná se o tradiční způsob stravování na Srí Lance. Levá ruka je prostě pro Srílančany nečistá. A hlavně jim přijde používání příboru naprosto zbytečné. Určitě to také vyzkoušejte. My se u toho skvěle nasmáli. Budete mít zážitek a zase se trochu víc ponoříte do tradic Srí Lanky.

[dt_fancy_image image_id=“1184″ width=“450″ height=“450″ border_radius=“1px“ image_decoration=“shadow“ shadow_blur_radius=“2px“ shadow_spread=“2px“ shadow_color=“rgba(214,214,214,0.6)“]

OSLAĎTE SI ŽIVOT

I na Srí Lance se dá mlsat, jako skoro na celém světě. Mezi tradiční srílanská jídla patří palačinky plněné strouhaným kokosem a kitulovým sirupem, který se získává z květu kitulové palmy. Další klasika je Curd. Jogurt z buvolího mléka, který si místní vychutnávají většinou s medem.

 

Srílančani sladkému jídlu ale moc neholdují. Za to ale milují černý čaj, který si strašně moc osladí. Nejsou výjimkou 3 vrchovaté lžičky cukru na malý hrneček. A zajímavé také je, že v pekárně si Srílančani raději koupí párek v rohlíku než sladký muffin. To my s Péťou to máme naopak 🙂

[dt_fancy_image image_id=“1190″ width=“450″ height=“450″ border_radius=“1px“ image_decoration=“shadow“ shadow_blur_radius=“2px“ shadow_spread=“2px“ shadow_color=“rgba(214,214,214,0.6)“]

CO PÍT V ZEMI CEJLONSKÉHO ČAJE?

Srí Lanka je samozřejmě země čaje, který se tu pěstuje. Kdo by neznal cejlonský čaj. Skoro každý si ho dává ráno k snídani i u nás v Čechách, jen si ho třeba se Srí Lankou ani nespojíte. Tady na Srí Lance se černý čaj podává hodně silný a velmi sladký. Pokud si ho budete dávat někde venku, musíte prodejce rychle zarazit, než vám ho pořádně osladí.

Samozřejmě se tu všude nabízí i mezinárodní Coca Cola, Fanta, Sprite a v nabídce jsou i srílanské limonády, které stojí za to ochutnat. Místní obyvatelé mají nejvíce v oblibě zázvorovou limonádu, tzv. Ginger Beer. Buďte v klidu, název sice odkazuje na zázvorové pivo, ale tenhle nápoj je nealkoholický a s pivem má společný pouze název. Gigner beer tu má velmi silnou chuť a se zázvorovou limonádou z Čech se to rozhodně nedá srovnávat.

Pro nás jezdnoznačně to nejlepší pití co, si zde člověk může dát je typický tropický nápoj kokosový ořech 🙂 ten milujeme a roste nám přímo za okny našeho domku…takže se máte u nás na co těšit 🙂

[dt_fancy_image image_id=“1192″ width=“450″ height=“450″ border_radius=“1px“ image_decoration=“shadow“ shadow_blur_radius=“2px“ shadow_spread=“2px“ shadow_color=“rgba(214,214,214,0.6)“]
[dt_fancy_image image_id=“1186″ width=“450″ height=“450″ border_radius=“1px“ image_decoration=“shadow“ shadow_blur_radius=“2px“ shadow_spread=“2px“ shadow_color=“rgba(214,214,214,0.6)“]

MOŘE JÍDEL, MOŘE CHUTÍ

Srí Lanka je kolem dokola obklopena oceánem, takže si tady přijdou na své i milovníci ryb a mořských plodů. Kde jinde si dát čerstvou, právě ulovenou rybu. S čerstvostí je to tu skvělé také u všech místních druhů ovoce. Na to nesmíme zapomenout. Všechno je tak nějak výraznější než u nás. Určitě si ho zamilujete! Ale o tom příště.

 

Dnes už Srí Lanka není konec světa, kde byste nenašli nic evropského. Dnes už je všude spousta restaurací, kde se nabízí klasická evropská jídla. Třeba i burgery, tortilly, pizzy, burritos, těstoviny nebo polévky. Vlastně tu najdete úplně všechno! Nemusíte se bát. Pokud by vám srílanská strava z nějakého důvodu nechutnala, což moc neočekáváme, najdete si prostě a jednoduše něco jiného. Srí Lanka je zemí mnoha chutí a nejlepší je ochutnat tu úplně všechno. Ať si užijete exotiku se vším všudy. Tak dobrou chuť!

A na našem INSTAGRAMU v kolečku „Jíme“ najdete plno ukázek jídel a dobrot ze Srí Lanky!

Recommended Posts